Cultura  
Santa Helena

L'Església es troba situada dintre l'àrea de protecció del Parc Natural del Cap de Creus, concretament dins de Paratge Natural d'Interès Nacional.

L’església de Santa Creu de Rodes, coneguda com ermita de Santa Helena, fou l’església parroquial del desaparegut poble de Santa Creu de Rodes. A mesura que el poble de Santa Creu perdia la seva població fins a quedar abandonat, la importància de la parròquia també es fonia (s. XIV / XV).

Estem parlant d'un edifici molt interessant de construcció molt antiga i modificada. El seu origen és preromànic, dels segles IX o X, amb fragments d’opus spicatum que delaten l'antiguitat de la construcció. Segurament va ser ampliada i reformada durant els segles XII i XIII. Té una sola nau amb creuer de braços destacats en forma de creu llatina i un absis trapezial. El campanar d'espadanya és d'època posterior.
Devastada per corsaris àrabs (s.XIV) i expropiada als inicis del segle XX (la porta principal fou arrencada) va caure en deixadesa i quedar molts anys abandonada.
A l'actualitat s'han fet diverses campanyes de restauració.

AGENDA ARC PORT DE LA SELVA
    <<tornar    
       
         
crèdits //// info@arc-portdelaselva.com | El port de la Selva | Alt Empordà | Girona
  Segueix-nos a youtube ARC AL FACEBOOK