Cultura  

El contenido de esta página requiere una versión más reciente de Adobe Flash Player.

Obtener Adobe Flash Player

Sant Pere de Rodes
Edifici religiós del s. X a XII d'estil romànic i considerat bé cultural d'interès nacional (1933).
El monestir es construí sobre de la Verdera, adaptant-lo a la pendent del terreny.
El seu origen s'acompanya de llegendes i suposicions sobre les restes de l'apòstol Sant Pere i la seva vetlla per part dels monjos que varen desembarcar a la zona. Es creu que al S.IX s'inicià la seva construcció, segons els documents trobats, no obstant els primers vestigis de l'edifici daten del segle VII, de l'època del papat de Bonifaci IV. Aquest motiu ha convertit aquest monument en un punt de pelegrinatge molt important.
D'entrada el temple fou construït com a una simple cel·la monàstica consagrada a sant Pere. Però posteriorment, al s. X, va ser considerat un monestir benedictí regit per un abat. Al llarg de la seva història el monestir ha patit millores, ampliacions i fins i tot saquejos.
A partir s. XVII el pillatge patit per part dels exercits francesos (la peça més valuosa, la Bíblia de quatre volums de Sant Pere de Rodes (s. X), pels bandolers de la zona i altre tipus d'amants d'allò aliè malmeten els claustres, uns més que d'altres, deixant escasses restes in situ.
L'any 1930 es declara Monument Historicoartístic Nacional, i al 1935 la Generalitat inicia les restauracions que s'aturaren, a causa de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) i el règim de Francisco Franco, fins al 1960. Data en que es reprenen les restauracions.

  Arquitectònicament parlant és tracta d'un edifici creat a partir de claustres. La peculiaritat d'aquests està en la seva disposició, ja que no estan situats un al costat de l'altre si no que estan sobreposats, fent diferents pisos que segueixen el perfil de la pendent de Verdera.
L'església pertany a l'època més prolífica del monestir, el s. XI. Té una planta en forma de creu, amb tres naus tallades per un creuer i amb sengles absis. La nau principal és de volta de canó. Els capitells de les columnes són d'estil corinti i d'ordre compost. La torre de Sant Miquel, que dóna accés a la capella del Sant, el claustre inferior i l'Hospital de Pelegrins (fora del recinte), són de la mateixa època.
El claustre superior és de dos segles més tard, segle XII, i la biblioteca i l'escriptori feren d'aquest monestir un punt de cultura de primer ordre.
Als segles XIV i XV, s'acaba la torre de l'Homenatge i el palau de l'Abat.

Horaris:
De dimarts a diumenge, inclosos els festius.
De l'1 d'octubre al 31 de maig: de 10'00 a 17'30 h.
De l'1 de juny al 30 de setembre: de 10'00 a 20'00 h.
Tancat els dilluns no festius, el 25 i 26 de desembre i l'1 i 6 de gener

Contacte:
Tel. 972 387 559

terramar@terramar.org
www.mhcat.cat
AGENDA ARC PORT DE LA SELVA
    <<tornar    
         
crèdits //// info@arc-portdelaselva.com | El port de la Selva | Alt Empordà | Girona
  Segueix-nos a youtube ARC AL FACEBOOK