Cultura  
Sant Baldiri

L’ermita de Sant Baldiri de Taballera, situada al massís del cap de Creus, arran del sender de llarg recorregut GR11, a uns 5 quilòmetres del nucli del Port, forma part d’un conjunt arquitectònic format per l’església, la casa del capellà i altres dependències annexes, parcialment fortificats amb una torre circular de vigilància.

L’església i la torre són els elements més significatius del conjunt.
L a torre circular data del 1558, i el seu estat de conservació és parcial.
Va ser reconstruïda l’any 1849 i de l’original en queda ben poc. La part sud de la torre es va ensulsiar cap el 1963. Al interior de la torre seccionada veiem els restes d’una estructura semiesfèrica i l’obertura d’accés a un pis superior.
L’església és l’element què més modificacions ha patit i el que ens permet una situació cronològica més extensa. A l’exterior de l’absis s'hi troben restes d’una antiga nau prerromànica. A l’absis actual hi trobem restes d’una volta de llunetes feta amb rajoles i vestigis d’una decoració barroca. Al costat sud hi ha la sagristia.
Tant l'absis com la planta de l’edifici, ens indiquen la reforma que varen patir a la primera meitat del segle XVIII. L’edifici és d’una sola nau amb una capçalera poligonal de cinc cares, no es conserva la coberta, però si dos arcs de diafragma de mig punt i el cor en la part occidental de l’edifici. A la part inferior de la capçalera i en el mur lateral nord es conserven vestigis de l’original preromànic, fins a tres metres sobre la finestra de l’absis. El parament és format per lloses de pissarra rústica posades en forma d’opus spicatum.

AGENDA ARC PORT DE LA SELVA
    <<tornar    
       
         
crèdits //// info@arc-portdelaselva.com | El port de la Selva | Alt Empordà | Girona
  Segueix-nos a youtube ARC AL FACEBOOK